Alpe d’Huez Triathlon – Wedstrijd- en sfeerverslag

Ergens in 2022 zag ik een Insta-post langskomen over een triathlon waarvan ik zeker wist: daar moet ik aan mee doen! Voor de verandering bleef het niet bij een gedachte en ondernam ik actie; in korte tijd was er een groepje enthousiastelingen verzameld om eind juli mee te doen aan de Alpe d’Huez Triathlon! 💪🏻

Deze triathlon vindt plaats rondom de Alpe d’Huez (goh!) en heeft opties voor zowel fanatiekelingen als gestoorden: een medium editie bestaande uit 1.2 km zwemmen, 28 km fietsen en 6.7 km lopen, en een large editie bestaande uit 2.2 km zwemmen, 120 km fietsen en 20 km lopen. Ik hoor je denken, dat is zo gek toch niet? Nee, op zich niet… Behalve dat de fietsonderdelen nogal wat hoogtemeters bevatten (1415m voor de M, 3200m voor de L) en beiden eindigen met een beklimming van de Alpe. De oplettende lezer weet dat dit betekent dat het looponderdeel boven op de Alpe plaatsvindt en dus zeker niet vlak is!

Als eerste beten Sjoerd en ondergetekende de spits af met de L triathlon. Na een paar dagen carb loading (of kaas loading in het geval van Sjoerd) stonden we vol spanning aan de start van het zwemonderdeel. Voor een massastart met zo’n 1600 deelnemers (!) verliep het eigenlijk best soepel – het hielp natuurlijk wel dat de eerste boei pas na 1km werd bereikt – en kwam Sjoerd knap als 76e uit het water. Ik deed er wat langer over, bij het fietsonderdeel draaiden we de rollen om. Heel wat bidons, repen, gels en liters zweet later kwamen we eindelijk boven op de Alpe. Daar begon het echte strijden, want na 5 uur in de zon fietsen waren we zo gekookt dat elke meter hardlopen er één te veel was. Maar de aanmoedigingen van alle Fransen langs de kant – en vooral ook onze lieve Trionvriendjes! – trokken ons er doorheen 🥰

Resulterend in een mooie 225e en 108e voor Sjoerd en mij!

De volgende dag moesten we weer aan de bak, want Odette, Paul en Anna waagden zich aan de M triathlon. Anna zwom met de besten mee en ook Paul en Odette overleefden de wasmachine prima. Op de Alpe was het vervolgens afzien geblazen in de volle zon, een recordtijd zat er dus niet in. Maar iedereen kwam boven en kon beginnen aan het eveneens zware looponderdeel. Het supportteam deed er alles aan om hun teamies moed in te schreeuwen, en met succes: alle drie de toppers haalden de finish! De ene wat blijer over de prestatie dan de ander, maar uiteindelijk was de lach bij iedereen even groot 😁

Het was gelukkig niet alleen racen geblazen in de Alpen, we waren tenslotte ook gewoon op vakantie. Dus de dagen voor en na de wedstrijd werd er volop genoten van de Franse cuisine, kwamen de spelletjes op tafel en, vooruit, sprongen we toch ook maar weer op de fiets om de omringende bergen te bedwingen.

Dus, ben je op zoek naar een gave triathlon met de nodige hoogtemeters én een mooie vakantielocatie, dan is de Alpe d’Huez Triathlon iets voor jou!

Verslag door Pelle Hoek

Category
Tags

Comments are closed